Osnovne karakteristike naše hiše

Kratek opis

Gre za majhno hiško, ki obsega pritličje ter mansardo s skupno površino 100 m2 oz. 89 m2 uporabne površine. Spodnje nadstropje ima 56 m2, zgornje pa 44 m2. Orientacija hiše je bila določena z lokacijsko informacijo, zato steklene površine niso obrnjene proti jugu, kot je to značilno za pasivne hiše. Hiša ima dnevno sobo s kuhinjo - 24 m2, kopalnico - 9 m2, stranišče - 1.8 m2, predprostor - 6 m2, ter dve spalnici - 12 m2 ter 24 m2, ki jih je možno pregraditi v tri. Streha je dvokapnica z naklonom 40 stopinj. Tloris zgornjega in spodnjega nadstropja ter stranska risa si lahko ogledate tukaj

Hiša se nahaja na Ljubljanskem barju. Ljubljansko barje je pozimi v povprečju približno dve stopinji hladnejše od Ljubljane. V najbolj mrzlih dneh se na odprti ravnini temperatura lahko spusti tudi do 7 stopinj pod tisto, ki je v le 5 km oddaljenem centru mesta. Prav tako je v zimskem času tudi nekoliko več megle.

meglice na Ljubljanskem barju
Jesensko večerno dviganje meglic na Ljubljanskem barju

Ključni elementi pasivne gradnje

Tekom gradnje sem imel z izvajalci razmeroma slabe izkušnje, tako glede razumevanja principov pasivne gradnje kot natančnosti, zato smo kar nekaj ključnih del opravili sami. Sami smo izvedli izolacijo temeljev, gradnjo sten, izolacijo strehe, izolacijo tal, izolacijo okenskih okvirjev, tesnjenje oken, vrat ter vsa ostala tesnjenja. Prav tako pa smo sami načrtovali tlorise hiše, prezračevanje ter izračun toplotnih izgub.

Stene hiše so grajene iz opažnih blokov Isorast, skupne debeline 43 cm in deklarirano toplotno prehodnostjo 0.1 W/m2K. Streha je izolirana s celulozno izolacijo, pri čemer so poševnine izolirane s 46 cm izolacije + 4 cm steklene volne v inštalacijski ravnini, ostali del pa obsega približno 10 cm steklene volne v inštalacijski ravnini ter špico strehe, ki je v celotni napolnjena s celulozno izolacijo. Tla so izolirana z 32 cm ekspandiranega polistirena oz "stiroporja", tip EPS 100. Okna so plastična (Rehau Geneo okvirji) s troslojno zasteklitvijo, polnjeno z argonom, ter plastičnimi distančniki. Spodaj so tri okna s fiksno zasteklitvijo ter balkonska vrata, zgoraj pa dva okna, ki ju je mogoče odpirati. Vsa okna so senčena z alu roletami. Vrata so aluminjasta, polnjena z izolacijo z deklarirano toplotno prehodnostjo 0.72 W/m2K. Vsi okvirji oken in vrat so maksimalno prekriti z izolacijo (ekstrudiran polistiren oz. "stirodur"), s čimer so zmanjšani toplotni mostovi čez okvirje. Za prezračevanje skrbi rekuperator Novus 300 podjetja Paul, z deklariranim izkoristkom 93-94,4% oz. 84% z rekuperacijsko kocko, ki omogoča vračanje vlage. To kocko uporabljamo, ko povprečna zunanja temperatura pade pod 0 stopinj oz. v zadnjem času neprestano. Večinoma prezračujemo s 100 do 140 m3 na uro oz. v zadnjem času nekoliko več 110-190 m3/h. Zrakotesnost hiše smo iz radovednosti merili dvakrat, in sicer pred izdelavo ometov ter po izdelavi. Pred izdelavo ometov je bil rezultat testa več kot enkratna izmenjava zraka, kar je zelo slab rezultat. Pri tem so bile vse druge tesnitve že končane. Test smo ponovili, ko smo bili v hišo že vseljeni ter so bila končana že praktično vsa, tudi mizarska dela. Drugi rezultat je pokazal 0.18 kratno izmenjavo oz. absolutno izmenjavo 40 m3 na uro. Test zrakotesnosti lahko prenesete tukaj -test_zrakotesnosti.pdfOpažni bloki Isorast tako samostojno očitno ne zagotavlja zrakotesnosti, ki se izboljša šele z izdelavo ometov. Iz tega razlog moramo biti pozorni tudi na tesnenje električnih doz, ki prebijajo omet.

Vpihovanje celulozne izolacije v špico strehe
Vpihovanje celulozne izolacije v špico strehe. Špico smo do vrha napolnili z izolacijo.

Posebno pozornost sem namenil toplotnim mostovom proti tlem. Na Ljubljanskem barju je namreč hišo potrebno graditi na pilotih. Betonski zidovi hiše so zato povezani z betonskimi temelji, kar predstavlja toplotni most, ki tako ni prekinjen, kot je to navada pri pasivni gradnji. Da bi zadevo omilil, sem prvi meter pasovnega temelja po celotnem obodu hiše izoliral z 20 cm izolacije, naslednjih pol metra pa še s 5 cm. Poleg tega so tudi zidovi hiše skoraj pol metra zasuti z zemljo. Skupaj je torej po obodu hiša izolirana do globine skoraj 2 m. Tako sem pod hišo ustvaril nekakšen akumulacijski bazen energije, ki se čez toplejši del leta polni preko toplotnih mostov. Temperatura tal pod hišo se pred zimo tako precej dvigne in potem počasi pada tekom zime. Gibanje temperatur pod hišo spremljam z meritvami in rezultati so zelo vzpodbudni, saj temperatura pod hišo tudi pri koncu zime ne pade veliko pod 16°C. Tako je temperaturna razlika med betonom v steni ter tlemi minimalna. Pod določenimi pogoji toplotna energija celo prehaja iz tal v zidove. Podrobneje sem zadevo opisal na spodnji povezavi.

Podrobnejši opis rešitve toplotnega mostu proti tlem


Temelji, izolirani z dvakrat po 10 cm XPS
Zgornji del temeljev, izoliran z dvakrat 10 cm XPS.

Ogrevanje hiše

Zaenkrat se ogrevamo z električnim oljnim radiatorčkom. V sezoni 2012-2013 smo za ogrevanje hiše porabili 75 Eur oz. približno 750 kWh (ogrevali smo samo v nočnem času), v sezoni 2013-2014 pa dodatnega ogrevanja nismo potrebovali. Več si lahko preberete na spodnji povezavi.

Podrobnejši opis stroškov ogrevanja

Sedaj za ogrevanje hiše in sanitarne vode uporabljamo toplotno črpalko zemlja-voda, pri čemer je dolžina zemeljskega kolektorja 90 m (samo ena zanka debeline eno colo).

Ogrevanje sanitarne vode

Za ogrevanje sanitarne vode za štiričlansko družino je po mojih izkušnjah potrebnih med 2000 in 4000 kWh, torej precej več, kot za ogrevanje hiše. Če bi sanitarno vodo ogrevali izključno z elektriko, bi na leto porabili nekje 300 Eur elektrike.

Na strehi imamo 7.5  m2 sončnih kolektorjev, ki smo jih naredili sami oz. v skupini pod vodstvom g. Malovrha iz ZRMK. Kolektorji delujejo odlično in pokrijejo nekje 60-75% potreb po topli vodi. Pri tem so orientirani 60 stopinj stran od juga proti vzhodu. Ne delujejo edino v zimskem obdobju, saj je pri nas takrat tri mesece večinoma megla. V tem času za ogrevanje sanitarne vode potrebujemo nekje od 800-1200kWh toplote, kar pri ogrevanju s toplotno črpalko znese manj kot 40 Eur. 

Celotna investicija, brez toplotne črpalke, ki je vključevala pripravo prostora za bojler, kolektorje, solarni bojler, avtomatiko, ekspanzijsko posodo, črpalko, povezovalne cevi ter ostali material je stala blizu 3000 Eur + precej lastnega dela.  Pri tem smo nazaj dobili 560 Eur subvencije. Kljub temu je vračilna doba precej dolga, v kombinaciji s toplotno črpalko pa se sončni kolektorji samo za ogrevanje sanitarne vode goto ne izplačajo. Imajo pa po drugi strani zelo dober psihološki učinek, ko veste, da se potem tuširate praktično zastonj in poleg naredite še nekaj za ekologijo.  

Sončni kolektorji
Sončni kolektorji izdelani v samogradnji pod vodstvom g. Malovrha, ZRMK

 

 

Zadnjič dopolnjeno: 17. feb 2015

Return to previous page

Komentarji, vprašanja

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.