Prezračevalna reža pri vratih

Prezračevanje imamo večinoma narejeno tako, da v bivalnih prostorih vpihujemo čist in svež zrak, v vlažnih prostorih, kot so kopalnica in kuhinja, pa sesamo izrabljen zrak. Ker imamo nekatere prostore ločene z vrati, moramo tam poskrbeti, da se lahko zrak dovolj nemoteno premika iz enega prostora v drug.

Večinoma ter najceneje ta problem rešujemo z režo pod vrati velikosti 0.5 - 1 cm. Problem takšne reže pa je, da sobe ne moremo dobro zvočno izolirati od drugih prostorov. Iz stališča prenašanja zvoka je bolje, če je reža ožja, saj se mora zvok pri prehajanju čez tanjšo režo večkrat odbiti od površine, pri vsakem odboju pa se del zvoka absorbira.

Prezračevalna reža pod vrati
Prezračevalna reža pod vrati. Vrata so le nekoliko privzdignjena, na sliki 8 mm. Zrak iz ene sobe v drugo lahko tako prehaja pod vrati.

Majhna reža pa po drugi strani predstavlja večji upor zraku, ki prehaja skozi njo. S tem se povečujejo električne izgube prezračevalnega sistema, saj se morajo ventilatorji hitreje vrteti, še bolj slabo pa je to, da se zato v sobi, v katero dovajamo svež zrak, naredi večji nadtlak. To je posebej nevarno, če tlak v sobi preseže zunanji tlak, kar se hitro zgodi in tako pozimi zrak skozi netesno konstrukcijo prehaja iz hiše. S tem se povečujejo prezračevalne izgube, saj se ta zrak ne rekuperira. Pri prehajanju se poleg tega ohladi ter pri tem kondenzira, zaradi česar lahko pride do poškodb konstrukcije. Pri tem imejmo v mislih, da popolnoma tesna hiša še ni bila zgrajena, zato bo zrak pri nadtlaku vedno nekje uhajal iz hiše. Če režo pod vrati preveč zmanjšamo, bo pretok zraka skozi režo postal močno turbolenten (prehajanje zraka takrat tudi ni več neslišno), s čimer se bistveno poveča padec tlaka.

Problem lahko omilimo, če zraku omogočimo še druge poti, npr. s posebno prezračevalno rešetko v vratih, kar je za marsikoga vizualno nekoliko nesprejemljivo, poleg tega pa je to še nekoliko dražja rešitev. Del zraka pa lahko nevidno in zelo poceni speljemo tudi z režo nad podbojem vrat. Zrak tako potuje znotraj podboja. Ta rešitev ima prednost tudi glede dušenja zvoka, saj mora zvok pri prehajanju skozi podboj večkrat spremeniti smer, s tem pa se večkrat odbije od površine, kjer se ga del absorbira. Ker je ta reža lahko brez problemov široka cm ali celo več, lahko režo pod vrati zmanjšamo na minimum, s tem pa močno povečamo dušenje zvoka.

Prezračevalna reža v podboju vrat
Prezračevalna reža v podboju vrat. Na sliki je vidna vstopna odprtina, ki je nad vrati. Zrak tako potuje znotraj podboja vrat. Ker mora pri prehodu skozi režo zvok vsaj dvakrat obrniti smer, se zaradi odbojev močno duši.

 

 

Zadnjič dopolnjeno: 14.5.2014

Nazaj na prejšno stran